Iskolával kapcsolatos ügyeid intézésében fordulj bizalommal segítőkész képzési munkatársainkhoz!

+36 1 883-3655
info@szamalk-szalezi.hu

Kövess bennünket

Keress bennünket a közösségi médiában is!

1119 Budapest, Mérnök u. 39.
+36 1 883-3655
info@szamalk-szalezi.hu

Flag of the United Kingdom




A Közművelődési munkatárs (KMM14) szakmai kirándulásairól…

FőoldalIskolánk életeDiákéletA Közművelődési munkatárs (KMM14) szakmai kirándulásairól…

A Közművelődési munkatárs (KMM14) szakmai kirándulásairól…

2022. november 15. és 17. szakmai napokon vettünk részt a KMO Művelődési Központ és Könyvtárban. 

2022. november 15-én, kedden  a Kulturális Központok Országos Szövetségének (KKOSZ) közművelődési konferenciájára látogattunk, ahol a szervezet megalakulásának 25. évfordulóját  ünnepelték meg. A kulturális szervezet közel 80 kulturális intézmény szövetsége, feladata a tagok szakmai információkkal való ellátása és a hálózatban való működés elősegítése. Összesen négy előadást hallgathattunk meg. Az alapító és az új tagoktól hallhattunk információdús történeteket és saját tapasztalatokat az elmúlt évtizedek történéseiről. Az évforduló alkalmából megjelenő kiadvány, amelyet a résztvevők a helyszínen vehettek először kezükbe, fotókkal és információkkal mutatja be a kulturális intézmények múltját és jelenét.

A szakmai nap házigazdájától, Gábor Ilonától a  KMO Művelődési Központ és Könyvtár igazgatójától számos érdekes információt tudtunk meg a rendezvény utolsó bemutatóján. Betekintést kaphattunk a nagymúltú kerületi intézmény életébe és működésébe. 

2022. november 17-én, csütörtökön a Budapesti Népművelők Egyesülete (BNE) szakmai napján vettünk részt, ahol a közművelődési intézmények működéséről és üzemeltetéséről tudtunk meg sok mindent. Ugyanis a jelenlegi gazdasági helyzetben, az energiaválság következtében egyre nehezebb fenntartani ezeket az intézményeket. 

Az első előadás, melyet Dr. Németh János kultúrakutató tartott, a Kihívás vagy Káosz címet kapta, amelyen az előadó a magyar közművelődés történetéről adott ismertetőt, továbbá a jövőbeni különböző alternatívákról számolt be. Megtudhattuk tőle, hogy a szakmának milyen lehetőségei várhatóak 2025-ig.

Dr. Bod Péter Ákos közgazdász egyetemi tanár és az MTA doktora tartott nekünk egy színvonalas előadást a társadalmi realitásról és a várható jövőről a közművelődési intézmények életében.

Orbán Héditől, a szegedi Agóra intézmény igazgatójától és Klein Mariannától a Vigyázó Sándor Művelődési Központ vezetőjétől külön bemutatókat láthattunk arról, hogy a vidéken a nagyobb városokban és a fővárosban a jelenlegi helyzetre (energiaválság) reagálva, hogyan működhetnek a művelődési intézmények. 

Ezeken a szakmai napokon való részvétel nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az elméletben megismertek gyakorlati alkalmazásában kapjunk bővebb ismereteket.