Iskolával kapcsolatos ügyeid intézésében fordulj bizalommal segítőkész képzési munkatársainkhoz!

+36 1 883-3655
info@szamalk-szalezi.hu

Kövess bennünket

Keress bennünket a közösségi médiában is!

1119 Budapest, Mérnök u. 39.
+36 1 883-3655
info@szamalk-szalezi.hu

Flag of the United Kingdom
Felkészítés a digitális biztonságra

FőoldalProjektekCyberProFelkészítés a digitális biztonságra

Felkészítés a digitális biztonságra

Indul az online tanár továbbképzés kurzus

 

 

A 21. században már egyre gyakrabban találkozhatunk a DIGITÁLIS BIZTONSÁG kérdéskörével. Egyre több iskolában, munkahelyen megjelennek a digitális veszélyek, így a megelőzésére is egyre nagyobb hangsúly kerül – mind iskolai, mind szülői részről.

Egy nemzetközi ERASMUS+ projekt, a Be@CyberPro, többek között azt a célt tűzte ki, hogy képzést szervez a tanároknak, diákoknak és tájékoztatókat készít a szülőknek azért, hogy ezzel hozzájáruljon e fontos kérdések megoldásához.

Négy ország kilenc intézménye közösen dolgozik a projektben és mára elkészült az a továbbképzési program, mely elsősorban a tanárok számára készült, de a kurzust bárki elvégezheti, aki úgy látja, hogy munkája összefügg a gyermekek digitális védelmével, vagy a digitális környezetvédelem, esetleg bármely más – a továbbképzési program által megcélzott – témával.

 

 

Kiemelt témákat választottunk a Tanár és Oktató kollégák továbbképzéséhez, mert úgy gondoljuk, hogy a digitális biztonság önmagunk számára is nagyon fontos, de ennél is jelentősebb a felelősségünk a diákok felkészítésében. A másik feladatunk az, hogy minél több fiatalt – közöttük is elsősorban a lányokat – „irányítsuk” az informatikai pályára, mert fontos, hogy a digitális térben is minél több fiatal szakember dolgozzon mindannyiunk érdekében.

 

Tisztelettel várunk minden érdeklődőt a kurzusban, mely a „KIBERVÉDELEM, IT BIZTONSÁG” címmel 2020. január 27-én indul a pedagógusok és minden érdeklődő számára.

 

Az egy hónapos online kurzus keretében az alábbi témákat vitathatja meg a résztvevőkkel és e tárgykörökben gazdagíthatja tudását:

  1. Az eszközök és digitális tartalom védelme (szoftveralkalmazások telepítési kockázatai, számítógépes bűnözés, hálózati csalások, adatvédelem)
  2. A személyes adatok és a magánélet védelme (közösségi oldalak, online bántalmazás sajátosságai, Cyberbullying típusai)
  3. Az egészség, a jólét és a környezet védelme (érzelmi/lelki és fizikai terhelés egészségkárosító hatásai, internetfüggőség, elektronikus hulladékok kezelése, a digitális biztonság jogi védelme az EU-ban és a partner országokban, GDPR)
  4. Karrier lehetőségek (milyen szakmákat lehet tanulni, melyek lehetőséget teremtenek arra, hogy minél több fiatal – közöttük lányok is – informatikai pályát válasszon? Milyen kompetenciákat tartalmaz az ESCO[1] az informatikai biztonsági szakmákra vonatkozóan? Hol tanulhatók a kiberbiztonsági, IT biztonsági szakmák?)

 

A kurzust a „DIGITÁLIS BIZTONSÁGÉRT” rendezvénnyel zárjuk, melyre minden – a továbbképzést eredményesen elvégző kollégát – meghívunk. A tematikus nap keretében a téma hazai szakértőinek előadásait hallgathatják meg. A rendezvény előadói: a WITSEC[2] szakértője és Dr. Baracsi Katalin internetjogász.

 Az ERASMUS+ nemzetközi projekt pilot kurzusa térítésmentes, de a korlátozott létszám miatt regisztrációhoz kötött.

 Az eredményesen teljesítő pedagógus és oktató kollégák két nyelvű (angol-magyar) tanúsítványt kapnak a kurzusról. 

 

Jelentkezés és további információ az alábbi e-mail címen és telefonon:

Szabóné Hábel Tímea (habel@szamalk-szalezi.hu; telefon: 06 1 203 03 04/6110).

Online jelentkezési felület: link

 

 

[1] Az ESCO (European Skills, Competences, Qualifications and Occupations – Készségek/kompetenciák, képesítések és foglalkozások európai osztályozása) egy többnyelvű klasszifikációs rendszer.

A rendszer tartalmazza, hogy az egyes foglalkozásokhoz/munkakörökhöz milyen kompetenciák/ismeretek szükségesek.

 

[2] A WITSEC (Women in IT Security) az IT biztonság területén dolgozó nők szakmai közössége, melynek célja ledönteni azon sztereotípiát, miszerint az informatika csak a férfiak területe. A nők is ugyan úgy képesek megállni a helyüket. Szándékunk nem a nemek harcának erősítése, hanem képességeinkkel és tudásunkkal szeretnénk hozzátenni a tudomány ezen ágához, mindeközben pedig segíteni az új generációt a szakmai közösségbe való beilleszkedésben. https://www.witsec.hu/