Iskolával kapcsolatos ügyeid intézésében fordulj bizalommal segítőkész képzési munkatársainkhoz!

+36 1 883-3655
info@szamalk-szalezi.hu

Kövess bennünket

Keress bennünket a közösségi médiában is!

1119 Budapest, Mérnök u. 39.
+36 1 883-3655
info@szamalk-szalezi.hu

Flag of the United Kingdom
Felkészítő az érzékenyítő napra és ezek tapasztalatai

FőoldalBüszkeségeinkFelkészítő az érzékenyítő napra és ezek tapasztalatai
pedagógiai munkatárs, ézrékenyítő nap - vakok élete

Felkészítő az érzékenyítő napra és ezek tapasztalatai

Idén iskolánkban tanul egy látássérült fiatalember, Márk, aki születésétől fogva vak. PCS szakon tanuló diákjai érzékenyítő napot szerveztek, ahol betekintést nyerhettek iskolánk diákjai a vakok életébe. A nap megszervezéséről, előkészületeiről és a lebonyolításáról az alábbi leírásokban olvashattok részletesen. A bejegyzés végén pedig néhány más szakon tanuló diákjaink véleményét olvashatjátok a napról.

A Nap programjai:

érékenyítő nap - vakok élete

A Pedagógiai- és családsegítő (PCS) szakon tanuló diákjaink beszámolói a programról:

1. diák:

Előkészületek:
Az érzékenyítő napra való felkészülés során csapatom a videó elkészítését vállalta. Első alkalommal időpontokat egyeztettünk a munkafolyamattal kapcsolatban. Először az anyaggyűjtést és forgatókönyv írást végezetük el, majd az Országos Vakok És Gyengén látók Szövetsége által megrendezett LESEK Konferencián vettünk részt. A konferencián nagyon sok érdekes segítő eszközzel ismerkedtünk meg, melyek a látássérültek mindennapi életét segítik és sok segítséget kaptunk a konferencia résztvevőitől, valamint magától a szövetségtől is. A konferencián készítettünk képeket azt iskolától kapott kamerával, amiket felhasználtunk a prezink készítésekor.
Márk bevonása a munkába
Munkák következő lépese Márk bemutatkozó videójának elkészítése volt. Egyezettünk Márkkal a videó elkészítéséről és időpontjáról, amiben nagyon segítőkésznek bizonyult. A videót iskola után egy üres teremben vettük fel, majd az egyik társam otthon megvágta és elkészítette a végleges videót. Végül egy preziben egyesítettük az SNI óráinkon tanultakat és konferencián látottakat, valamint a videót. Az elkészült munkánkat bemutattuk az osztályunknak és elkezdtünk felkészülni az érzékenyítő napra.
A program lebonyolítása
Az általunk megszervezett programon egy társammal az előadást tartottunk meg, ő a látássérültekről beszélt és a helyes segítség adásról, én a konferenciáról meséltem és a programokat ismertettem.
Összességében a napunk jól sikerült, jó volt hallani, hogy mások miket tanultak ebből az előadásból és Márk bemutatkozó videóját mekkora szeretettel fogadták.

érékenyítő nap - vakok élete

2. diák:
Előkészületek:
Az én csoportom első feladata az volt, hogy kitaláljuk, milyen eszközökkel tudunk segíteni iskolatársunknak, Márk nevezetű fiúnak, aki vak. Elsőként nagyon nehéz volt, hogyan is kezdjünk neki, mert applikációt szerettünk volna készíteni, de  ahhoz több dolgot kellett volna pontosítani, amiben különböző akadályokba ütköztünk. Sokáig törtük a fejünket, mivel is könnyíthetnénk meg Márk iskolai életét. Aztán egyik csoport társamnak, Klaudiának eszébe jutott, mi lenne, ha makettet készítenénk az iskoláról, különböző anyagokból. Megbeszéltük, hogy olyan anyagokat használunk fel amit minden háztartásban megtalálható vagy könnyen beszerezhető pl: Papír, karton, tejes doboz, olló, ragasztó, stb.

Következő órán el is kezdtük a makett készítését. A kreativitást fejlesztettük ezzel a feladattal, mert elsőként meg kellett beszélni, hogyan is valósítsuk meg. A munkafolyamat alatt közbejött még 2 feladat, az egyik a vezető sáv berajzolása az alaprajzon, amit az elkövetkezendőkben el is fogunk helyezni az épületben.  Még egyeztetni kell a dolgokat, de ezzel is azt szeretnénk elérni, hogy megkönnyítsük Márk közlekedését.

A harmadik feladatunk az volt, hogy meghívót kellett készíteni, amit el kellett küldeni hivatalosan is. A ki hirdetett nap előtti pár nap még kicsit szét szórt volt minden de azon a héten hétfőn mindent pontosítottunk és össze tettük, hogyan is lesz az egész nap megvalósítva.

A program lebonyolítása:
Eljött a várva várt nap, aminek a reggelén nagyon izgultunk. Elkezdtük be rendezni a termet. Illetve két csoporttársaimmal ki mentünk a vendégekért akiket hívtunk az érzékenyítő napra, hogy segítsenek kicsit jobban bele látni az ő világukba, mert a vendégek között 2 teljesen vak, illetve 1 gyengén látó hölgy volt. Illetve Borsh, a vak vezető kutyus is szívesen látott vendégünk volt. Nagyon jól sikerült végül a nap és pozitív vissza jelzést kaptunk, ami szerintem mindenkinek egy öröm volt.
Számomra ez a nap arra is volt jó, hogy segítettünk egy iskola társunknak, de mellette rengeteget tanultam. A készülődés óta teljesen másként látok dolgokat és jobban oda figyelek az emberekre, illetve az apró dolgokra.

érékenyítő nap - vakok élete

3. diák
Előkészületek:

Kicsit nehezebb volt be csatlakozni, mivel az első pár órán nem tudtam részt venni. De mikor megérkeztem tájékoztattak arról, hogy mi is az én feladatom. A mi közös feladatunk az volt, hogy hogyan tudjuk a Márkkal könnyebben megismertetni az iskolát és hogyan tudunk neki segíteni a közlekedésben. Ki találtuk, hogy megcsináljuk neki az iskolát makettből. És készítünk neki egy vezető sávot, amivel könnyebb tud majd tájékozódni az iskolában. Sajnos ez a kettő az érzékenyítő napra nem valósult meg.
A makettel igen sokat kell dolgozni és kevés volt rá az idő, de még készítjük a következő pár órákban is.
A vezetősáv viszont nem rajtunk múlt, mivel ahhoz külön engedélyt kell kérnünk és segítséget a Vakok Intézetéből, hogy ezt hogyan is lehet megalakítani.
Igazából a mi feladataink azzal a nappal nem értek még véget. Folytatjuk a munkát.

A program lebonyolítása
De az érzékenyítő nap egészen jól sikerült, jobban mint amire számítottunk és sok- sok pozitív visszajelzést kaptunk. Öröm volt ezt a mai napot végre hajtani. Láttunk Márkon is, hogy örült annak, hogy ebben az iskolában ilyen sokan hajlandóak neki segíteni. Remélem hamarosan elkészül minden és akkor valódi segítséget tudtunk neki nyújtani, aminek minden nap hasznát tudja venni.

érékenyítő nap - vakok élete

4. diák
Előkészületek
Mikor először mondta az osztály főnökünk ötletét, részben tetszett az ötlet részben viszont meglepődtem, mivel egy applikációt szeretett volna elkészíttetni velük, ami nem egy szerű feladat és nem is tanultam soha ehhez hasonlót, nem mozgok ilyen körökben. Így elképzelni sem tudtam, hogy eztek hogy lehetne kivitelezni. Aztán az applikációtól eljutottunk az érzékenyítő napig.

A program lebonyolítása
Ami már sokkal jobban tetszett. Mivel ennek a napnak a segítségével remélhetőleg sokan máshogy állnak már hozzá Márkhoz és a sors társaihoz, és még többen segítenek majd neki.
A marketinges csoportban dolgoztam. Sőt igazából a mi munkánk még nem is ért véget. A makettet, a vezető sávot készítjük mi.
Számomra nehéz volt az eleje, és őszintén nem is igazán tettem bele magam 100%-an.
Mielőtt elkezdtük volna a makettet megépíteni, megbeszéltük, hogy hozzunk hozzá szelektív hulladékokat. Amit otthon találtam azt el is hoztam. Az első alkalommal még más feladtunk is volt abban segítettem. A következő alkalommal már én is részt vettem az épület elkészítésében.
A nap után részben megkönyebültem. Jó érzés, hogy túl vagyunk rajta és pozitív visszajelzéseket kaptunk.

érékenyítő nap - vakok élete

5. diák
Előkészületek
Az én feladatom a plakátkészítés volt. Kettőt csináltam a csapattársaimmal együtt, melyeket sajnos csak jóval később sikerült kitenni az iskolában, mint terveztük, illetve szerettük volna. Ugyan megosztottuk facebookon, de valószínűleg nem mindenkihez jutottak el időben az információk. Mindenesetre nagyon élveztem a készítést, számomra nagy élmény az alkotás, főleg ha egy ilyen nemes célt szolgál. Eleinte az volt a tervünk, hogy három plakátot fogunk csinálni, de aztán elvetettük. Feleslegesnek találtuk, hogy a “jótanácsos” mellett még két különböző plakát jöjjön létre az eseményről, tehát végül csak azok maradtak, amelyeket bárki láthatott az iskolában. Viszonylag hamar készen lettek volna, azonban adódott egy kis probléma: egyrészt későn tudtuk meg, hogy a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége biztosan el tud-e jönni rendezvényünkre, – így a programválaszték is elég képlékeny volt – másrészt ebből adódóan pedig még nem tudtuk lefixálni a pontos időpontot, hiszen ha külsős vendégeket is hívunk, nem nagyon engedhetjük meg magunknak a variálgatást. Aztán végül minden rendben lett.

A program lebonyolítása
Az érzékenyítő nap lebonyolításában nem volt konkrét feladatom (azon kívül, hogy segítettem berendezni a termet és én is vittem ennivalót), de menet közben másképpen alakultak a dolgok. Ideiglenesen helyettesítettem egyik-másik játék levezetését, amíg az adott vezető távol volt. Először kicsit tartottam tőle, de aztán szerencsére egész jól belejöttem az újdonsült szerepembe. A rendezvény szerintem nagyon jól sikerült. Személy szerint is így érzem, illetve a sok-sok pozitív visszajelzések is szintén azt tükrözik, hogy egy életre szóló élményt tudtunk nyújtani és hasznos információkkal, tapasztalatokkal gazdagítottuk a résztvevőket.

érékenyítő nap - vakok élete

Néhány, a programon részt vevő diákunk véleménye

Részt vettünk a vak barát programon sok tapasztalattal bővült a tudásunk, hogyan élnek a vakok és hogyan tudunk nekik segíteni.
Részt vettünk vakon öltözésben.
Majd egy sál alól kellet dolgokat felismerni.
Ez után fűszereket kellett felismerni bekötött szemmel.
Majd egy sötét szobába mentünk be, ahol bekötött szemmel, vak és fél vak emberekkel beszélgettünk, és tárgyakat kellett felismerni, majd rajzolni és közben érdekes dolgokról beszélgettünk. Végén a nevünket megkaptuk Braille- írással.
Debránik Arnold

A mai napon részt vettünk az érzékenyítő programon.
Nagy szuperül éreztük magunkat, élveztük nagyon.
Legjobban a sötét szoba tetszett, ahová egy szemfedővel kellett bemennünk, és rajzolnunk kellett, illetve ki kellett találnunk néhány játékot. A másik szobában pedig volt ahol bekötött szemmel az orrunk alá raktak fűszereket, és meg kellett mondanunk, hogy melyik milyen fűszer.
Máskor is szívesen részt vennék hasonló programokon 🙂
Brezina Balázs.