Iskolával kapcsolatos ügyeid intézésében fordulj bizalommal segítőkész képzési munkatársainkhoz!

+36 1 883-3655
info@szamalk-szalezi.hu

Kövess bennünket

Keress bennünket a közösségi médiában is!

1119 Budapest, Mérnök u. 39.
+36 1 883-3655
info@szamalk-szalezi.hu

Flag of the United Kingdom
Divatbemutató a fenntarthatóság jegyében

FőoldalBüszkeségeinkDivatbemutató a fenntarthatóság jegyében

Divatbemutató a fenntarthatóság jegyében

Az előző évekhez hasonlóan iskolánk idén is részt vett a Fenntarthatósági témahét rendezvénysorozatban, de idén először, az újonnan indult divat szak diákjainak aktív közreműködésével igen látványos divatbemutató zárta a programokban gazdag, egész hetes eseménysorozatot. 
A fenntarthatóság jegyében két kollekciót készítettek a diákok, ezeket nem csupán megtervezték, de saját maguk meg is varrták a megálmodott modelleket. Ez azért nagy eredmény, mert pár hónapja ismerkednek csupán a varrással, szabással. 

Ízelítő a bemutatóról

A kollekcók

Az első kollekció a nulla hulladékos szemlélettel készült öltözékeket tartalmazta, Szilágyi Eszter tanárnő vezetésével olyan hordható ruhadarabok készültek, amelyeket az alábbi szempontok szerint terveztek meg a diákok:
„Egy jól tervezett folyamat lényege, hogy ne keletkezzen szemét, legfeljebb hulladék. A természetben az anyagok folyamatos átalakuláson mennek keresztül, de sohasem kerülnek ki egy zárt körforgásból. Vagyis körkörösen, a lehető leghatékonyabban újrahasznosítható erőforrások. Ezzel szemben az átgondolatlan termelési folyamatok felesleget eredményeznek. Ez a szemét. Teljesen mindegy, hogy a szemét elpazarolt alapanyag, energia, vagy humán tőke.A hulladék nélküli öltözékek elkészítése magas szintű szabászati és kivitelezési ismereteket feltételez, ami korlátozta volna a lehetőségeket. Ezért a hulladék mentesség bemutatására három tervezési és kivitelezési koncepciót választottunk:

  1. hulladékmentes szabászati és kivitelezési megoldásokkal készített öltözékek,
  2. maradék anyagok felhasználásával készített öltözékek,
  3. upcycle koncepcióval készített öltözékek.

Ezekkel az eljárásokkal azok számára is adhatnak a diákok kreatív ötleteket, akik tudnak varrni és azoknak is, akik most kapnak kedvet ahhoz, hogy megtanulják.” – idézet a divatbemutatón elhangzottakból.

1. kollekció


A második kollekció egy játékos, kreatív kísérleteknek teret adó kollekció volt, amely bepillantást engedett a tervezési folyamat egyik fázisába, ahol a diákok kötöttségek nélkül, a formákkal szabadon kísérletezve alkothatták meg az elképzeléseiket régi férfiingeket használva alapanyagként. A feladat az ing alkotóelemeire bontása, a kapott alkatrészek újrakomponálása volt.A bemutatásra kerülő modellek a tervezési folyamat egy pillanatfelvételét testesítették meg, a kibontakozó ötletek egy-egy lehetséges irányát mutatták meg a számtalan lehetőség közül, amelyeket továbbfejlesztve születnek majd meg a végső öltözékek. A felkészítő tanár Molnár Csikós Hajnalka volt.

2. kollekció


Idén először rendeztünk ilyen nagyszabású divatbemutatót, de biztosan nem utoljára, már most tervezzük a jövő évi rendezvényt.
Végül iskolánk köszönetet mond a felkészítő tanárok mellett a dekoratőr szak tanárainak, Faltis Robertának és Serfőző Magdolnának, akik a dekoros diákokat koordinálták a bemutatónak helyszínt biztosító aula berendezésében, valamit Szoboszlai Bella és Buzás Vanda elsős divattervező diákoknak, akik a divatbemutató koreográfiáját, illetve koncepcióját alkották meg. De köszönet illeti a technikai segítségért Farkas Dávidot és Somogyi Márkot is, ahogyan a hátérmunkában és a cipekedésben részt vállaló divattervező és grafikus diákokat is. Köszönjük, srácok!

A nagy csapat

A kollekció befotózása

A divatbemutató

A videókat készítette: Németh Dános kreatív fotó szakos diákunk

A képeket készítették: Balla Soma Dávid, Fehér Szebasztián, Gáll Regina, Józsa Anna, Nagy Ágoston Gellért

Köszönet a munkátokért! 🙂