Iskolával kapcsolatos ügyeid intézésében fordulj bizalommal segítőkész képzési munkatársainkhoz!

+36 1 883-3655
info@szamalk-szalezi.hu

Kövess bennünket

Keress bennünket a közösségi médiában is!

1119 Budapest, Mérnök u. 39.
+36 1 883-3655
info@szamalk-szalezi.hu

Flag of the United Kingdom
Könyvajánló

Könyvajánló

Iskolánk egy ERASMUS+ nemzetközi program keretében két éve dolgozik a Be@CyberPro projektben, melynek az egyik fontos célja, hogy segítse a szülőket és a tanárokat, általuk a fiatalok felelős magatartásának kialakítását a kibertérben. 

Ismert, hogy nagyon sok olyan helyzet adódik az online úton (megfélemlítés, zaklatás, adatlopás, internetfüggőség, gyermekpornográfia…), melyek veszélyt jelentenek, negatív hatást is eredményezhetnek gyermekeink, fiataljaink számára, ezért keresni kell a megelőzés és megoldás módjait, lehetőségeit.

E rövid cikkben egy most megjelent könyvre szeretnénk felhívni minden szülő és pedagógus figyelmét!

A könyvet Mary Aiken a törvényszéki cyberpszichológia világszerte elismert vezető szakértője írta. Hazánkban magyar nyelven most került a boltokba.

Az író lebilincselő könyvében azt vizsgálja, hogyan formálja át és változtatja meg az internet és a digitális eszközök használata az emberi viselkedést és a társadalmi normákat, és ez a „CYBERHATÁS” hogyan nyilvánul meg életünk minden területén. 

A szerző saját kutatásaira és a kriminalisztika terén szerzett tapasztalataira támaszkodva mutatja meg, hogy milyen hatással vannak a digitális eszközök a fejlődő gyerekekre, a tinédzserek körében terjedő szokásokra és viselkedésformákra, az ismerkedésre és a párkeresésre, miért erősödik fel a kényszeres, függő vagy deviáns viselkedés az online térben, vagy miért nem tanácsos a sötét webre tévedni. 

Aiken meglepő statisztikai adatokkal és valós esetekkel szemlélteti, hogy a technológia milyen alapvetően formálja át kultúránkat, valamint elgondolkodtató kérdéseket vet fel arról, hogy hová vezet a digitális forradalom. Születéstől tinédzserkorig részletesen tárgyalja azokat a kérdéseket, amelyekről a digitális nemzedéket nevelőknek tudniuk kell. 

Releváns vélemények a könyvről:

„Korunk technológiai és digitális fejlődése észrevétlenül okozhat függőséget, mivel a kibertér, az online világ mindenki életét egyre inkább befolyásolja, meghatározza. Ezért fontos, hogy a veszélyek mellett a biztonságtudatosságra is felhívjuk a figyelmet. A gyerekeket nem hagyhatjuk magukra a kibertérben: a könyv is ezt hangsúlyozza olvasmányosan, a lényeget nem elrejtve.” (Dr. Bencsik Balázs, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetője) 

„Az internet sötét oldaláról, a veszélyekről és következményekről egyre többet kellene tudnunk. De általában mindenki tart attól, hogy azt a realitást meglássa, amit nem szeretne. Csak az segít, ha tisztában vagyunk azzal, hogy milyen környezet várja a gyerekeket, amikor önállóan kóborolnak egy olyan vidéken, amit a szüleik sem ismernek. Ez a kötet szülőknek, tanároknak és a cyberbűnözés szakembereinek is hasznos olvasmány!”(Tari Annamária pszichoanalitikus)

„Az online magatartás tudományos vizsgálata rendkívül aktuális, a korunkat meghatározó és a minket körülvevő kibertér hatásait tanulmányozza. A könyv kíméletlenül állít szembe a valósággal. Hiánypótló, izgalmas, egyben olvasmányos, nagyszerű írás. Kötelező olvasmány mindenki számára!”(Kurkó Zsuzsánna Safer Internet projektkoordinátor Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat)