Iskolával kapcsolatos ügyeid intézésében fordulj bizalommal segítőkész képzési munkatársainkhoz!

+36 1 883-3655
info@szamalk-szalezi.hu

Kövess bennünket

Keress bennünket a közösségi médiában is!

1119 Budapest, Mérnök u. 39.
+36 1 883-3655
info@szamalk-szalezi.hu

Flag of the United Kingdom
Miért legyél pedagógiai asszisztens?

FőoldalIskolánk életeDiákéletMiért legyél pedagógiai asszisztens?
pedagógia szakos tanulóink külső helyszínen

Miért legyél pedagógiai asszisztens?

Mert ez a szakma sokkal többet rejt magában, mint azt elsőre gondolnád.  

Először persze mindenki a klasszikus pedagógiai szerepekre gondol, mint az óvodákban dolgozó segítő „óvónénik”, akiknek mindig van idejük játszani, olvasni a gyerekeknek, miközben megtanítják nekik a mindennapok titkait, mint önálló öltözés, cipőkötés, gombolás, a közös játék szabályai, és még sok-sok már apró, de annál fontosabb dolgot. Mert egy kisgyermek ez által a sok apróság által válik önállóvá és fejlődik egészségesen az önbizalma.  

De emellett még rengeteg mást is rejt a pedagógiai asszisztens szakma:  

Megtanulsz olyan szabadidős programokat, játékokat szervezni a gyerekeknek, melyek figyelembe veszik a fejlettségüket és az életkori sajátosságaikat, hiszen egy kiscsoportost hosszú út vezet az iskolaérettségig. Ez az út pedig játékokkal, játékos tanulással van kikövezve.

Az írás is akkor lesz szép, ha először a nagymozgások vannak rendben, onnan haladva egyre kisebb mozgások gyakorlásán keresztül fog eljutni a tanító néni dicséretéiig, hogy milyen szépen kanyarítja a betűket.  

Nálunk, a pedagógiai munkatárs (pedagógiai asszisztens) szakon megtanulod, hogyan vezesd végig a rád bízott gyerekeket ezen az úton. Közben pedig sok-sok nevetésben és kalandban lesz részed… és persze sok ölelésben a gyerekektől.  

Megtanulod a különböző pedagógiai módszereket, s hogy mikor alkalmazd őket, hiszen minden helyzet más és módszert, szervezési módot kíván meg. 

Iskolákban a tanítók és tanárok mellett a gyerekeknek is a segítője leszel: 

Az egyéni foglalkozások és a differenciálás során tudásod legjavát adhatod és segíthetsz a rád bízott gyerekek fejlődésében, felzárkózásában.  

Megtanulod, milyen egy jó szemléltető eszköz és el is fogod tudni készíteni azt, akár a gyerekekkel közösen. Az ilyen és ehhez hasonló tevékenységek magas szintű megszervezésével képes leszel arra is, hogy összehangold a tanulást és a szórakozást a mindennapokban, mert egy jó pedagógiai asszisztens észrevétlenül, játszva tanítja a gyerekeket. 

Megismered a pszichológia és családgondozás alapjait is, ami nagy segítség lesz számodra abban, hogy felismerd a problémákat, a beavatkozást kívánó helyzeteket és képes legyél azok megoldásában is részt venni.  


Pedagógiai asszisztensként a munkádra mindig szükség lesz, mert Te leszel az, aki meghallgat, segít, játszik, aki mindig ott van a gyerekeknek, amíg Anya és Apa dolgozik.


Ha még nem vagy biztos abban, hogy óvodában vagy iskolában dolgoznál szívesebben, esetleg a pszichológia vagy a családsegítés területe érdekel jobban, a nálunk töltött két év alatt eldöntheted, mi áll hozzád a legközelebb. A bizonyítványoddal pedig plusz pontokat vihetsz a felsőoktatásba a választott területen.  

Még több tudnivaló a képzésről, ha Te is pedagógiai asszisztens lennél: link

Iskolánk közösségi oldalai: Facebook, Instagram