Iskolával kapcsolatos ügyeid intézésében fordulj bizalommal segítőkész képzési munkatársainkhoz!

+36 1 883-3655
info@szamalk-szalezi.hu

Kövess bennünket

Keress bennünket a közösségi médiában is!

1119 Budapest, Mérnök u. 39.
+36 1 883-3655
info@szamalk-szalezi.hu

Flag of the United Kingdom
Negyedik alkalommal tartott éves szakmai napot a Witsec

FőoldalProjektekCyberProNegyedik alkalommal tartott éves szakmai napot a Witsec

Negyedik alkalommal tartott éves szakmai napot a Witsec

Szakmailag tartalmas, érdekes és sokszínű konferencia a kibervédelem és IT biztonság témakörben

 

Az október 10-én a Magyar Telekom Székházban tartott konferencia hazai és nemzetközi előadóit és résztvevőit a WITSEC elnöke Zengő Andrea köszöntötte.

A négy szekcióban zajló szakmai fórumon nagyon sok jó előadást hallhattunk.  A számomra legérdesebb elemzést a női informatikusok hiányáról, az okokról és következtetésekről egy nagyszerű előadótól – Nandhini Duraisamy – hallottam.

 

Nem szívesen emelek ki továbbiakat az előadások közül, ám mégis fontosnak tartom, hogy a szülők és a pedagógustársak figyelmét felhívjam egy könyvbemutatóra és egy előadásra.

A könyv, amit bemutatott a szerző „FRICI, FÜLÖP ÉS A HACKEREK” avagy hogyan hívjuk fel a gyerekek és szüleik figyelmét a digitális fenyegetettségekre.

Az előadást Fülöp Hajnalka tartotta a Gyerekek a neten: A Safer Internet Program 10 éves internetbiztonsági oktatói munkájáról”. Az előadásból sok fontos kérdésre választ kaphattunk, melyre nagy szüksége van a szülőknek, tanároknak és diákoknak egyaránt (mit tehetünk, ha a gyerekünket digitális veszély fenyegeti, hol tehetünk bejelentést, ha ez megtörténik, stb.)

 

 

Miközben a szekciók keretében az előadásokat hallgathattuk, egész nap volt „Beszélgető sarok”, melyen hat témát vitattak meg a meghívott szakemberek és a részvevők. Nagyszerű viták, beszélgetések alakultak ki minden témában (Innovatív fiatalok, Nők az IT-s munkahelyeken, Innovációk az oktatási gyakorlatok, Készülünk a kiberháborúra)

 

Az INNOVATÍV OKTATÁSI GYAKORLATOK beszélgetősarok keretében lehetőségünk volt a Be@CyberPro nemzetközi projekt bemutatására, a beszélgetést dr. Baracsi Katalin vezette. Beszámolhattunk arról, hogy a projekt keretében miként segítjük a lányok informatikai pályára kerülését, továbbá, hogy milyen tananyagot készítettünk a közelgő tanárképzéshez és miként segítjük a szülők és diákok felkészítését arra, hogy a digitális világban felismerjék a veszélyeket és tudatosan törekedjenek a biztonságra.

 

Ebben a kerekasztal beszélgetésben hallhattunk még a „Digitális Gyermekvédelmi stratégia eddigi eredményeiről, a felkészítésekről és oktatási programokról, továbbá a tudatos médiahasználattal kapcsolatos nemzetközi programot is megismerhettük („Út a médiaértéshez a digitális világban”).

 

A színes előadások és beszélgetések mellett sok kiállító és  bemutató is volt. Lehetett játszani, volt szabaduló szoba (biztonságtudatosság témában), és további digitális játékokra is várták a fiatalokat.  A kiállítók is a kiberbiztonság, IT biztonság témához kapcsolódnak, cégek, speciális szakembereket képző felsőoktatási intézmények, a kibervédelemmel és gyermekvédelemmel foglalkozó intézetek mutatkoztak be a konferencia résztvevőinek.

 

Minden előadás és beszélgetés nagyon sok új információt adott, örülök, hogy részese lehettem ennek a nagyszerű rendezvénynek, továbbá, hogy újabb partnerekkel beszélgethettem a Be@CyberPro projektről és az abban való együttműködésről.

 

Javaslom, hogy akit részletesen érdekel a konferencia és annak egyes témái, az keresse fel a WITSEC WEB-oldalát, melyről letölthetők az előadások és sok további információval is gazdagodhat a témával kapcsolatban:  

 https://www.witsec.hu/hu/content/witsec-szakmai-nap-2019