Iskolával kapcsolatos ügyeid intézésében fordulj bizalommal segítőkész képzési munkatársainkhoz!

+36 1 883-3655
info@szamalk-szalezi.hu

Kövess bennünket

Keress bennünket a közösségi médiában is!

1119 Budapest, Mérnök u. 39.
+36 1 883-3655
info@szamalk-szalezi.hu

Flag of the United Kingdom
Pénzmúzeumi látogatás

FőoldalIskolánk életeDiákéletPénzmúzeumi látogatás

Pénzmúzeumi látogatás

A Közművelődési munkatárs csoport látogatása a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpontban.

A háborúhoz három dolog kell: pénz, pénz és még egyszer pénz…” mondta egykor a XVII. század nagy hadvezére Montecuccoli. Azóta tudjuk, hogy nemcsak a háborúhoz, hanem sokkal békésebb eseményekhez, például a rendezvényekhez is.

A rendezvények szervezésének egyik legnehezebb feladata a program költségvetési tervének összeállítása, a források biztosítása. Úgy gondoltuk tehát, nem árt, ha megismerkedünk a pénz történetével.

2023. február 9.-én betekintést nyerhettünk a pénz világába a Magyar Nemzeti Bank (MNB)által üzemeltetett Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpontban. A kiállítás nem egyszerűen  megtekintésre kihelyezett tárgyakból áll, hanem interaktív módon mutatja be a pénz világát. Az egész olyan, mint egy életre kelt stratégiai játék, ahol gazdálkodhatunk, kereskedhetünk, tőzsdézhetünk, miközben a pénz kultúrtörténetével is alaposan megismerkedünk. A múzeum célja, hogy megtudhatjuk, hogyan gazdálkodjunk helyesen jövedelmünkkel. Már a legkisebb korosztály számara nyitott, ingyenes betekintést kínál, amely csupán regisztrációhoz kötött. Számos fakultatív, interaktív játékot kínál a látogatói számára:  

·     Kipróbálhattuk pl. a csere-bere című feladványt, amikor pénz hiányában kereskedhettünk, ezáltal megtapasztaltunk őseink kereskedelmi múltját, módszereit. 

·     Felvehettük egy banki ügyintéző szerepét.  

·     A legutolsó játékfeladatban elveszhettünk a tőzsde világában, ami számunkra igazán izgalmas és új élményt nyújtott, hiszen a mindennapokban nem láthatjuk ennek a területek háttereit.  

Mindezek mellett megtekinthettük továbbá országunk eddig összes forgalomba hozott pénznemét. A program utolsó állomásán egy aranytömböt is megemelhetett a csoportunk. Lehetőségünk volt saját érmét csináltatni, amelyen önarcképünk szerepel. A tárlatvezető elhivatottsága, lelkes hozzáállása példamutató volt és az érdeklődést mindvégig fenntartó  előadása alapján nagyon sok hasznos ismeretre tettünk szert.

Összegezve: ez egy olyan kiállítás, amit mindenkinek érdemes látnia.