Iskolával kapcsolatos ügyeid intézésében fordulj bizalommal segítőkész képzési munkatársainkhoz!

+36 1 883-3655
info@szamalk-szalezi.hu

Kövess bennünket

Keress bennünket a közösségi médiában is!

1119 Budapest, Mérnök u. 39.
+36 1 883-3655
info@szamalk-szalezi.hu

Flag of the United Kingdom
Szuper foglalkozás az internetbiztonság!

FőoldalProjektekCyberProSzuper foglalkozás az internetbiztonság!
nők akik híressé váltak az informatikában

Szuper foglalkozás az internetbiztonság!


Bármilyen furcsa, még mindig tartja magát az az általános vélemény, mi szerint az informatikusok furcsa, zárkózott emberek, akik éjszaka a számítógépnél ügyködnek, nappal alszanak, és ki sem mozdulnak a szobájukból, ahol rejtélyes kütyük és óriási rendetlenség veszik őket körül. Az agyuk is másképpen működik, mint a többi emberé, igazán csak ők értik meg egymást, kívülállók számára érthetetlen kifejezéseket használva. Természetesen férfiak, hiszen az ő logikai gondolkodásuk megfelelő csupán ehhez a szakmához, a nők erre nem képesek…


Nos, ideje végre leszámolnunk ezzel a tévhittel: korunk informatikusai minden munkahelyen a legjobban elismert és fizetett munkatársak közé tartoznak, megengedhetik maguknak, hogy kedvük szerint töltsék a szabadidejüket: utaznak, sportolnak, adnak a megjelenésükre. Az sem igaz, hogy ez a foglalkozás „unalmas” lenne, hiszen, ha az internetbiztonság területét tekintjük, a kíberbűnözők találékonysága állandó fejlődésre, tanulásra, új megoldások keresésére készteti az internetbiztonsági szakembereket.


Ez az informatika egyik kulcsfontosságú területe, amelyen mindannyiunk magánélete, személyünk, adataink, online tevékenységünk védelme múlik.


Az internetbiztonság olyan tudásterületeket és tudományágakat egyesíti, mint a számítástechnika, a technológia, a mérnöki munka, a matematika, de a társadalomtudományokat, a pszichológiát, a szociológiát és a jogot is magában foglalja.

Az internetbiztonsági terület szó szerint a karrierlehetőségek hatalmas tárházát és jól fizetett állások sokaságát kínálja. És hogy speciális képességek kellenének hozzá, vagy hogy csak férfiak alkalmasak rá, az sem állja meg a helyét, sőt, nem kell feltétlenül matekzseninek lenni az iskolában ahhoz, hogy valaki jó internetbiztonsági szakemberré váljon. Akár fiúról, akár lányról van szó, megtalálhatja az érdeklődésének legjobban megfelelő szegmenst, amelyben karriert építhet.

Mindennapi életünk és az internetbiztonság

Életünkben egyre nagyobb teret kap az internet, de vannak olyan kulcsfontosságú szolgáltatások és iparágak, ahol szó szerint életbevágó, hogy ne hatoljanak be illetéktelenek az informatikai rendszerbe, ne kerüljenek ki a működéssel kapcsolatos adatok. Mivel ezek mindegyike óhatatlanul a világhálóhoz csatlakozik, a kíbertámadástól csakis a jól felkészült kíberbiztonsági szakemberek védhetik meg a legnagyobb intézményeket.

A kórházak informatikai rendszerei a betegek adatainak millióit tárolják és kezelik, elég csak belegondolni, hányféle visszaélés történhetne, ha ezek bűnözők kezébe kerülnének! Nem beszélve a bonyolult digitális eszközökről, amelyek működésében szintén biztosítani kell a külső beavatkozás elleni védelmet. Néhány ipari létesítmény, például atomerőmű, ugyancsak fokozott védelmet igényel, hiszen az ártó szándékú beavatkozások akár katasztrófát is előidézhetnek. Manapság szinte mindannyian online végezzük a banki műveleteket, ami könnyű pénzszerzést jelentene az internetes bűnözőknek, ha nem gondoskodnának szakemberek a biztonságos bankolásról.

Internetbiztonsági pozíciók

Az internetbiztonság olyan szakmává nőtte ki magát, amelyben a foglalkozástól függően nagyon különböző feladatok végezhetők. A hálózati sebezhetőségeket tesztelő és felderítő etikai hekkerektől kezdve a technológiai kockázatokkal foglalkozó tanácsadókig, akik a különböző ügyfelek cégeinél vizsgálódnak az egyes sérülések következményei után kutatva az internetes hírszerzés elemzőinek munkája alapján, akiknek üzleti adatokkal és a meglévő kockázatokkal elemzést kell készíteniük, felderítést végezve az ügyfelek védelmének érdekében. A védelmi feladatuk révén – mint valamiféle kíbertéri rendőrök – mindegyik hozzátesz valamit a hálózatok biztonságossá tételéhez valamennyiünk számára.

Tipikusan férfiszakma?

Sokat lehetne arról vitázni, hogy egyáltalán megkülönböztethetünk-e manapság kifejezetten férfias vagy nőies foglalkozásokat, hiszen néhány valóban nehéz fizikai munka kivételével a nők is képesek bármit elvégezni, és bármilyen tudást elsajátítani. Internetbiztonsági szakemberekként is megállják a helyüket, és számukra is vonzó lehetőség a kiemelt bérezés, az egyenesen felfelé ívelő karrier lehetősége. A ranglétrán felfelé haladva is ki tudnak teljesedni a magánéletükben, és megélhetik a hagyományos női szerepeket is.


Mint ők, akik nőként maradandót alkottak az informatikában


nők akik híressé váltak az informatikában

be@cyberpro logo