Iskolával kapcsolatos ügyeid intézésében fordulj bizalommal segítőkész képzési munkatársainkhoz!

+36 1 883-3655
info@szamalk-szalezi.hu

Kövess bennünket

Keress bennünket a közösségi médiában is!

1119 Budapest, Mérnök u. 39.
+36 1 883-3655
info@szamalk-szalezi.hu

Flag of the United Kingdom
Tanárok, diákok és szülők felkészítése a digitális biztonságra

FőoldalProjektekCyberProTanárok, diákok és szülők felkészítése a digitális biztonságra

Tanárok, diákok és szülők felkészítése a digitális biztonságra

A Be@CyberPro projektpartnerek budapesti találkozója

A 21. században már egyre gyakrabban találkozhatunk a DIGITÁLIS BIZTONSÁG kérdéskörével. Egyre több iskolában, munkahelyen megjelennek a digitális veszélyek, így a megelőzésére is egyre nagyobb hangsúly kerül – mind iskolai, mind szülői részről.

Egy nemzetközi ERASMUS+ projekt, a Be@CyberPro, többek között azt a célt tűzte ki, hogy képzést szervez a tanároknak, a diákoknak és tájékoztatókat készít a szülőknek azért, hogy ezzel hozzájáruljon e fontos kérdések megoldásához.

Négy ország kilenc intézménye közösen dolgozik a projektben, amely szervezetek képviselői December 3 – 4-én Budapesten – a SZÁMALK-Szalézi Szakgimnáziumban – tartották meg a 3. munka-megbeszélést.

A budapesti meetingen közösen döntöttek a partnerek arról, hogy az online tanártovábbképzés tananyagának tartalmát véglegesítik, négy nyelvre lefordítják és 2020. január utolsó hetében a kurzusokat valamennyi résztvevő országban elindítják.

 

A „KIBERVÉDELEM, IT BIZTONSÁG” tanártovábbképzés keretében a pedagógusok az alábbi témákban gazdagíthatják tudásukat:

  1. Az eszközök és a digitális tartalom védelme (szoftveralkalmazások telepítési kockázatai, számítógépes bűnözés, hálózati csalások, adatvédelem)
  2. A személyes adatok és a magánélet védelem (közösségi oldalak, online bántalmazás sajátosságai, Cyberbullying típusai)
  3. Az egészség, a jólét és a környezet védelme (érzelmi/lelki és fizikai terhelés egészségkárosító hatásai, internetfüggőség, elektronikus hulladékok kezelése, a digitális biztonság jogi védelme az EU-ban és a partner országokban, GDPR)

 

A diákok számára videójátékot fejleszt a projektcsapat és egy hónapos FB kampányt indít minden ország a diákok és a szülők számára 2020. első negyedévében, majd képzést szervezünk többszáz diák számára a következő célokkal:

  • Legyen képes a neten jelentkező veszélyforrásokat és veszélyhelyzeteket felismerni.
  • Tudja, hogy veszélyhelyzetben mi a helyes magatartás, merjen segítséget kérni probléma esetén, tudja hová forduljon, ha önmagának vagy társának segítségre van szüksége.
  • Tudja megkülönböztetni a publikussá tehető és védendő adatait, ismerje az adatokkal való visszaélésekből származó veszélyeket és következményeket.
  • A tanulók legyenek tisztában az internetfüggőség fogalmával, a túlzott internetezés káros hatásaival, veszélyeivel.

 

Célunk továbbá fejleszteni a diákokban a tudatosság növelését a személyes tartalmak megosztásában, a helyes internethasználat elsajátításában, továbbá a közösségi oldalak használata szabályainak megismerésében és betartásában.

 

A projektciklus következő évében folyó fejlesztésekről, képzésekről, programokról folyamatosan beszámolunk, az eredményeket közzétesszük.