Iskolával kapcsolatos ügyeid intézésében fordulj bizalommal segítőkész képzési munkatársainkhoz!

+36 1 883-3655
info@szamalk-szalezi.hu

Kövess bennünket

Keress bennünket a közösségi médiában is!

1119 Budapest, Mérnök u. 39.
+36 1 883-3655
info@szamalk-szalezi.hu

Flag of the United Kingdom
Divat-performansz az Európa Kulturális Fővárosa rendezvény keretében

FőoldalBüszkeségeinkDivat-performansz az Európa Kulturális Fővárosa rendezvény keretében

Divat-performansz az Európa Kulturális Fővárosa rendezvény keretében

2024-ben az Európa Kulturális Fővárosa címen három város osztozik, ezek egyike az észtországi Tartu. A SZÁMALK-Szalézi Technikum és Szakgimnázium egyedüli magyarországi meghívottként kapott bemutatkozási lehetőséget a TARTU2024 rendezvénysorozaton. 

A vendégszereplésre 2024. május 8-án került sor a tartui Annelinna Gimnáziumban. A műsor a vendéglátó iskola produkciójával kezdődött, ennek keretében az általános iskolai korosztályt képviselő gyerekmodellek mutatták be kreatív alkotásaikat.    

Iskolánk tanulói által bemutatott divat-performansz ötvözte a klasszikus divatbemutató és a vizuális látványelemekkel kísért zenés mozgásszínház elemeit. A produkció címe a:r:c, azaz az “adaptation, rebirth, change” kifejezések rövidítése, amely a szemléletváltás és a fenntartható divatipar szükségességére utal. A divat-performansz bemutatása mellett tematikus kiállítás is nyílt a vendéglátó iskola közösségi tereiben, ahol diákjaink festményei, installációi és fotográfiai alkotásai tekinthetőek meg a tanév végéig.       

A színpadi produkció iskolánk kreatív szakmáinak együttműködésének eredményeként jött létre, amelyet a divattervező, a dekoratőr, a fotográfus, a grafikus és a festő szakok diákjai és tanárai közösen valósítottak meg. A divat-performansz keretében bemutatott ruhák teljes egészében a divattervező szakos tanulóink munkái. 

Az alkotások a kötelező tananyagtartalom alapján születtek, azonban a projekt alapú oktatás módszertanát követve, számos kisebb projektszerű pedagógiai megoldásból állt össze egységes egésszé. A témaválasztás, a tervezés, a fizikai kivitelezés csaknem egy teljes tanévet vett igénybe több száz tanuló együttműködése révén. 

A tartui rendezvény lebonyolítását követően a tanulók és a kísérőtanárok Tallinnba utaztak, ahol diákjaink az óvárosban a turisták és a helyiek számára improvizatív performansz keretében mutatták be a ruhakollekciókat. 

Büszkék vagyunk a részt vevő diákjainkra és felkészítő tanáraikra, akik a létrejött alkotások által, személyes fellépőként vagy az előkészítő és kivitelezési munkafolyamat résztvevőiként járultak hozzá a közös sikerhez. 

A program a tallinni Liszt Intézet, a TARTU2024 projektiroda és iskolánk közös szervezésében jött létre. 

Köszönjük a tallinni Liszt Intézetnek, a MOL-Új Európa Alapítvány kuratóriumának, valamint iskolánk fenntartójának, a Szalézi Intézmény Fenntartónak a támogatását!

Képeket készítette: Farkas Sára Luca fotográfus

Képeket készítette: Tóth Tibor tanárúr