Iskolával kapcsolatos ügyeid intézésében fordulj bizalommal segítőkész képzési munkatársainkhoz!

+36 1 883-3655
info@szamalk-szalezi.hu

Kövess bennünket

Keress bennünket a közösségi médiában is!

1119 Budapest, Mérnök u. 39.
+36 1 883-3655
info@szamalk-szalezi.hu

Flag of the United Kingdom
Válaszd az informatikai pályát, legyél kiberbiztonsági szakember

FőoldalProjektekCyberProVálaszd az informatikai pályát, legyél kiberbiztonsági szakember
kiberbiztonság

Válaszd az informatikai pályát, legyél kiberbiztonsági szakember

Az informatika nem egy embertelen tudomány, hanem egy könnyen tanulható, kreatív nyelv, mely segítségével minden megvalósítható

(Rab Árpád kutató, Corvinus Egyetem)

Az IT-területről jelenleg Magyarországon legalább 22 000 szakember hiányzik, erről igen sok kutatás, cikkek szól és számos olyan intézkedés is történt az elmúlt években, ami a hiány megszüntetését, vagy enyhítését célozza.

Több olyan szakmai szervezet van, amelyek vállalták és folyamatosan végzik az iskolákban a pályaválasztás segítését, vagy a fiatal informatikusok mentorálását.
Teszik ezt azért is, mert az informatikushiány elsődleges oka az lehet, hogy túl kevés információ, hogy sokan azért nem mozdulnak el az IT-karrier felé, mert túl keveset tudnak róla.

Egyrészt, makacsul tartja magát továbbra is a tévhit, hogy “lányoknak nem való”, ami már eleve egy elég széles réteget zár ki, másrészt nem ismerik azokat a feladatokat, melyeket az informatikusok végeznek, azokat a munkaköröket, melyekhez egy informatikus végzettség szükséges. Iskolánk több sikeres női végzettel büszkélkedhet, de szeretnénk ezen számot növelni a következő években magunk is.
Aki mégis úgy dönt már viszonylag fiatal korában, hogy ebbe az irányba megy tovább az érettségit követően, főként az egyetemre koncentrálja a lehetőségeit. Nagyon fontosak a diplomával rendelkező informatikai szakemberek, de lehet valaki értékes a munkaerőpiacon akkor is, ha először nagyon jó a gyakorlati tudást és szakmai bizonyítványt szerez az értettségire épülő informatikai szakképzésben, majd munka mellett továbbtanul. Iskolánkban is megteheti ezt az informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikusi képzésben, melyre ráépítve a felsőfokú végzettséget, könnyebben vehetőek az ottani akadályok.

Az informatikus pálya és annak egyik speciális területe az IT biztonság, kiberbiztonság egy igen érdekes és nagyon felelősségteljes foglalkozás a lányok számára is. A szülők és a tanárok, figyelmébe ajánljuk az alábbi IT biztonságban vezetőként dolgozó szakember véleményét:

Érdemes-e az informatikában dolgozni? Miért?
„Mindenkit csak bíztatnék rá, mert egy nagyon kreatív, nagyon kihívásokkal teli terület. Régen mondták, hogy aki informatikusnak megy, az egy életen át folyó tanulásba vág bele, ez igaz, de manapság ha már valaki orvosnak megy az is egy életre folyó tanulásba vág bele és bármely szakmát fel tudom sorolni. Ez ne riasszon senkit. Viszont ebben annyi kihívás és annyi új, annyi lehetőség van, hogy én ezt mindenkinek csak javasolni tudom” (Zengő Andrea)

Ajánljuk elolvasásra a WEB-lapunkon közzétett informatikus hölgyekkel (IT biztonsági munkakörben dolgozó) készített valamennyi interjút.
https://www.szamalk-szalezi.hu/noi-peldakepek-az-informatika-vilagaban/

Ők igazi példaképei lehetnek a ma pályaválasztás előtt álló diáklányoknak, és valamennyi fiatalnak!

Kedves Vágzett Diákjaink! Kedves Szülők!

Abban is szeretnénk segíteni, hogy hol lehet továbbtanulni felsőoktatásban, ha IT biztonsággal szeretne foglalkozni egy fiatal, vagy kiberbiztonsági szakember szeretne lenni. Nos figyelmetekbe ajánlunk egy erről szóló prezentációt (a pályaválasztási előadás prezentációt Tóthová Edita készítette, a TSZC Bláthy Ottó Szakgimnáziuma, Szakközépiskolájának és Kollégiumának tanára)

A prezentációt ide kattintva tekinthetitek meg.