Iskolával kapcsolatos ügyeid intézésében fordulj bizalommal segítőkész képzési munkatársainkhoz!

+36 1 883-3655
info@szamalk-szalezi.hu

Kövess bennünket

Keress bennünket a közösségi médiában is!

1119 Budapest, Mérnök u. 39.
+36 1 883-3655
info@szamalk-szalezi.hu

Flag of the United Kingdom
Érdemes informatikai pályát választani a lányoknak is!

FőoldalProjektekCyberProÉrdemes informatikai pályát választani a lányoknak is!

Érdemes informatikai pályát választani a lányoknak is!

Női példaképek a kiberbiztonsági szakmákban

Négy országból (Spanyolország, Bulgária, Írország és Magyarország) kilenc partner egy nemzetközi projektet indított 8 hónappal ezelőtt Be@CyberPro címmel, melynek a témája a kibervédelem

 

 

A projekt több célt is megfogalmazott, melyek közül most az alábbiakra helyezzük a hangsúlyt:

 

  • Női példaképek a kibervédelemben, az e témával foglalkozó hölgyek sikereinek bemutatása, a kiberbiztonsági szakmák ismertebbé tétele, népszerűsítése érdekében.
  • A fiatal tanulóknak bemutatni a kiberbiztonsági, IT biztonsági foglalkozásokat, azok tartalmát és az egyes szakmákkal kapcsolatos feladatokat, továbbá meggyőzni a fiatal lányokat arról, hogy szép és érdemes ezeket a szakmákat választani.

Öt hazai szakemberrel készítettünk interjút, akik hosszú évek óta kiberbiztonsággal foglalkoznak. Közülük négy hölggyel – azonos kérdések mentén – elemeztünk néhány fontos kérdést, melyek befolyásolják a diáklányok szakmaválasztását, illetve amelyeket a szakemberek meghatározónak tartanak a szakma gyakorlásával kapcsolatban.

 

E cikk keretében a következő kérdésekre keressük a választ a megkérdezett szakemberek interjúi alapján:

 

  • Miért nagyon alacsony a női informatikusok, kibervédelmi szakemberek száma?
  • Melyek a jellemzői a kibervédelmi/IT biztonsági munkának?
  • Miért érdemes ma a lányoknak informatikai szakmát választani?

 

Az adatok azt mutatják, hogy az informatikai szektor férfias szektor az alacsony női kibervédelmi szakemberek száma miatt.

Mit gondol, ez miért van így? Milyen tényezők játszhatnak szerepet ebben?

 

Idézet a szakemberek válaszaiból:

„Ez kétségtelen, jelenleg ez a helyzet. Ez is volt a WITSEC-nek egy alap tézise, hogy ezen próbáljunk javítani, változtatni és ezt segítsük. Menjünk vissza oda, amikor az informatika elindult és a számítástechnika, kik voltak a nagyjai? Kik voltak azok a hölgyek, akik valójában ott pörögtek? Ki volt az első programozó? Egy hölgy volt, még egy olyan világban, ahol nem volt számítástechnika.

Ő volt Lady Ada, Lord Byron lánya, ő matematikus volt, és ő megjósolta, hogy a különböző már ilyen félautomatizált eszközökön hogyan lehet majd később jobban programozni.

Ki volt az a hölgy, aki a Holdra szállást segítette? Ki volt az a hölgy, aki Amerikában megírta a Cobol programnyelvet, mert azt mondták neki, hogy ezt nem lehet, itt majd csak gépi kódban lehet programozni.„ (Zengő Andrea)

 

„Szoktunk erről is a WITSEC-ben beszélgetni a lányokkal, igazából még én nem nagyon látom a megfejtését. Beszélgettem egy ismerőssel, aki négy vagy öt évvel előttem végzett programozó matematika szakon, és azt mondta, hogy az ő idejükben még az évfolyam nagy része lányokból állt (én is ott végeztem). Mire én végeztem a százból voltunk öten és mindösszesen négy-öt év telt el a kettő között.” (Fülöp Judit)

 

„Szerintem kevesebben is választják, mert nagyon sokan már az elején elrettennek.

Egyrészt még gyakorlatilag az iskolaválasztás előtt már a család vagy a tanárok lebeszélik őket, aztán mondjuk egyetemen nálunk is kb. 10% lány volt és annak a fele sincs a szakmában, mert vagy rögtön egyetem után férjhez ment, elmentek külföldre. Most javul talán valamennyire a helyzet, de amikor én végeztem, akkor még ez sem volt teljesen magától értetődő, hogy lány informatikust fel lehet venni, vagy felvesz bárki.”  (Biró Gabriella)

 

Mit gondol, melyek a kibervédelemben való munka előnyei? Miért jó dolog nőnek lenni a számítógépes szakmában?

 

Idézet a szakemberek válaszaiból:

 

„Én iszonyatosan szeretem, hogyha a munkám változatos, ha folyamatosan lehet benne tanulni. Mi nők egy kicsit máshogy közelítjük meg ezt az egész történetet, más a gondolkodásmódunk, máshogy elemzünk. Mindenhol azt javaslom, hogy legyen fele-fele az arány, mert a férfiak gondolkodásmódjára és viselkedésére is szükség van, a hölgyek gondolkodásmódjára, viselkedésére és logikájára is szükség van. A kettő együtt nem összeadódik, hanem általában hatványozódik a hatékonysága az adott csapatnak, legyen bármely területén a kibervédelemnek… Az hogy női/férfi az csak egy első belépő, azon belül maga a személyiség milyen, az számít leginkább.”  (Zengő Andrea)

 

Szerintem nagyon sokrétű a munkám, és azt a fajta gondolkodást igényli, amit én különösen élvezek, hogy rendszerben kell gondolkodni, sok mindent átlátni.

Nekem ez szellemileg abszolút felüdítő. Nekem az fontos, hogy reggel, amikor felkelek, lelkesen tudjak bejönni a munkahelyemre és ez a munka megadja, ez a hivatás!

Az egy hihetetlen élmény, hogy mikor az ember benne van egy öt-hat fős fiú csapatban egy szem lányként és hirtelen mintha lenne öt bátyja, aki vigyázz rá és őrzi minden léptét, az egy fantasztikus érzés.” (Biró Gabriella)

 

 „A kiberbiztonságban nagyon sokrétű tudásra van szükség. Át kell látni, rendszerben kell látni a számítástechnikai rendszereket, hogy a sérülékenységeit jól meg tudjuk határozni. Sokat kell tanulni (én szeretek tanulni), mindig új kihívások elé tesz, nem unalmas.

Én ugye a technikai részével foglalkozom. Nagyon szeretek problémákat megoldani és az nekem kifejezetten örömet okoz, amikor sikerül. Úgy beállítani egy eszközt, hogy az valóban kivédje a támadásokat, vagy egy spam áradatot megállítani. Ezek szerintem jó dolgok.” (Fülöp Judit)

 

„Ha az átlagembert nézzük, nem mindenki tudja, hogy mi ez a kibervédelem, nem épült be a köztudatba, és nem mindenki tudja, hogy a kibervédelmi szakemberek mit csinálnak.

Egyre többen felismerik azt, hogy e nélkül nem fogunk tudni élni. Az a technikai robbanás, ami körülöttünk van, meg az az eszközellátottság az elkerülhetetlenné teszi, hogy legyenek olyan szakemberek, akik ebben a területben tudnak iránymutatást adni. A kibervédelem elválaszthatatlan részét képezi maga az ember, hiszen mi használjuk ezeket a programokat, mi működtetjük, vagy fejlesztjük. Fontos, hogy fel legyünk készülve, hogy mit szabadítunk saját magunkra. Ez egy szakember tudja elmondani nagyon közérthető nyelven. Néha nagyon tudományossá tud válni, de törekszem arra, hogy munkám során egy picit közelebb hozzam az emberekhez a kibervédelmet”. (dr. Baracsi Katalin)

 

Hogyan lehet ösztönözni a fiatal lányokat arra, hogy informatikai pályát válasszanak?

 

Idézet a szakemberek válaszaiból:

 

„A WITSEC-nek ez egy fontos célja, hogy minél több nőt behozzon az információ biztonságba és ehhez ugye el kell őket érni valamilyen módon. A tagtársak rendszeresen eljárnak iskolákba és ilyen karrier utakat mutatnak be. Ahányan vagyunk, annyi félék vagyunk. Ha mondjuk, elmegy három WITSEC tag egy ilyen iskolába és egy szimpatikus lesz már annak a lánynak, látja, hogy igenis vannak nők, akik ebben a szakterületben élnek, dolgoznak, jól néznek ki, mert azért mindannyian más típusok vagyunk, egyikünk sem egy ilyen elférfiasodott valaki. A sztereotípiákat ezzel gyönyörűen ki lehet lőni, ez egy nagyon jó dolog.

A másik, hogy a WITSEC konferenciát is nagyon széles körnek szoktuk meghirdetni. Minden októberben. Most már három évben volt, most lesz a negyedik.” (Fülöp Judit)

 

„Nagyon nagy ellenállást kell leküzdeniük, akár a közvetlen ismeretségi körükben is. WITSEC színekben mentorálunk lányokat, többször előfordult már, hogy mondjuk gimnazista lányok gondolkodtak a pályaválasztáson és elmondták, hogy amúgy tök jó lenne informatikát tanulni, de hogy fog randizni, vagy hogy fog olyan fiút találni, aki ezt elfogadja

Szerintem az nagyon fontos, hogy meg kell mutatni, hogy van perspektíva, hogy vannak olyan hölgyek, akik ezt megcsinálják. Nem nulláról kell kiharcolni és az is fontos, hogy ezt ne csak a lányok lássák, hanem a fiúk is lássák.”  (Biró Gabriella)

 

„Ezt csináljuk folyamatosan. Az iskoláknak ebben nagy felelőssége van. Mi mindig lepattanunk általános iskolákról, még onnan is, ahová a saját gyerekeim járnak, mert nagyon sokat számít, hogyha a gyerekek találkoznak olyan felnőttekkel, akik egy szakmában vannak.

Ehhez nem feltétlenül lánynak kell lenni vagy hölgynek, de az mégis inspiráló, ha odaáll elé valaki, vagy valakik (mert általában többen megyünk egy-egy ilyen bemutatóra beszélgetni), életpályamodell interjúnak hívjuk, és elmeséljük nekik, hogy mi hogy kerültünk ide, mi mit csinálunk, miről szól egy napunk, milyen sztorijaink vannak ezzel kapcsolatban, és hogy miért gondoljuk azt, hogy ők is alkalmasak erre, hogy ezt elérjék.

Ezek a példák, életszagú bemutatók sokkal többet tehetnek a gyerekekért, mint hogy ha ez egy személytelenül történő információ átadás lenne. A mai fiatalság nem fog elolvasni egy index cikket és ettől inspirálódni, legalábbis erre kicsi az esély. Ez egy kicsit közelebb jön hozzájuk. (Zengő Andrea)

 

Milyen tanácsot adna egy fiatal lánynak, aki fontolóra veszi az informatikai / kibervédelmi tanulmányokat?

 

Idézet a szakemberek válaszaiból:

 

“Vegye komolyan a tanulást, mert egy nőnek ebben a szakmában, ha boldogulni akar, akkor igenis érteni kell hozzá. Ne akarjon mindenkinek megfelelni, mert az borzasztóan felőrölhet, nem kell, hogy mindenki szeressen minket. Legyen egy belső iránytűje, ha ő magáról tudja, hogy a maximumot nyújtotta, akkor nagy baj nem lehet.” (Fülöp Judit)

 

„Hogyha ezt akarja csinálni, akkor tartson ki, mert megéri”. (Biró Gabriella)

 

„Én azt tanácsolom – és ez nemcsak a hölgyekre igaz – hogy csak akkor menjen el bármilyen szakma irányába, ha belül érzi a késztetést, hogy őt ez érdekli… A legideálisabb az, ha azt tudjuk csinálni munkaként, ami a hobbink. Amit szeretünk csinálni. Mert ha belekényszerítik az informatikába, azért választja, mert ez egy elvárás a család részéről, hogy menjél, mert ott sokat lehet keresni, az nem az igazi…

Az az informatikus, akit érdekli, hogy az a valami hogy működik, mi van mögötte, hogy lehet ezt megcsinálni, mi a logikája, kipróbálja, fejleszteni próbálja, valamit szeretne elérni ebben…

Ha benne van az az indíttatás, hogy ő ezt akarja csinálni, ne hagyja, hogy letörjék.” (Zengő Andrea)

 

„Széles a lehetősége annak, hogy az ember, amikor tovább tanul megnézze a gyakorlatban. Az IT cégek, és maguk az iskolák is tartanak nyílt napokat. Emlékszem, amikor én tanultam, én nagyon határozott voltam és eldöntöttem, hogy mit akarok. Vannak szakmai beszélgetések, fórumok. Én mindenképpen elküldeném ilyen rendezvényre a diákokat, hogy nézzék meg, ismerjék meg a szakmákat”. (Dr. Baracsi Katalin)

 

A kibervédelmi szakemberekkel készített interjúkat teljes egészében is közzétettük, melyeket a következő linkre kattintva olvashatnak el: link

Ezúttal is köszönjük Zengő Andreának, Biró Gabriellának, Dr. Baracsi Katalinnak és Fülöp Juditnak az interjút, a közös célokért történő együttműködést!

 

WITSEC WOMEN in IT Security (részletesen: https://www.witsec.hu/)