Iskolával kapcsolatos ügyeid intézésében fordulj bizalommal segítőkész képzési munkatársainkhoz!

+36 1 883-3655
info@szamalk-szalezi.hu

Kövess bennünket

Keress bennünket a közösségi médiában is!

1119 Budapest, Mérnök u. 39.
+36 1 883-3655
info@szamalk-szalezi.hu

Flag of the United Kingdom
Informatika szakos diákunk véleménye és tapasztalatai

FőoldalIskolánk életeDiákéletInformatika szakos diákunk véleménye és tapasztalatai

Informatika szakos diákunk véleménye és tapasztalatai

Az informatika szakirányról jelentkezünk, méghozzá egy idén végzett szoftverfejlesztőnk írásával. Nóra az itt eltöltött két év tapasztalait osztja meg Veletek és bízunk benne, hogy számotokra is hasznosak lehetnek az itt leírtak.

Pap Nóra vagyok, 21 éves, egykori SZÁMALK-os diák.

A gimnázium befejezése után jelentkeztem a SZÁMALK-ba, ahová a kilencedik és tizedik osztályban tanult informatika tudásommal érkeztem. Az egykori gondolat – hogy programozóként szeretnék dolgozni a nagyvilágban – végleg megfogalmazódott bennem az iskolában eltöltött 2 év alatt. Végül idén májusban sikeres OKJ vizsgát tettem 4-es érdemjeggyel.


Mivel alaptudással érkeztem a szoftverfejlesztői szakra, féltem, hogy nehezebben zárkózok majd fel, nem tudtam mire számítsak, mennyire lesz nehéz az elkövetkezendő időszak.


Mindig is rosszakat hallottam az OKJ képzésekről, hogy nagyon lazán veszik a tanítást, nem képeznek megfelelő szakembereket, akárki el tudja végezni őket. Az itteni képzés alapfeltétele, hogy a jelentkező diák érettségi bizonyítvánnyal rendelkezzen. Ez már egy pozitívum volt kezdetben, majd miután elkezdtem az iskolát, nagyon megdöbbentem, hogy ez nem olyan OKJ, mint amikről meséltek nekem.

Itt rendesen tanítottak, volt számonkérés is (nem is könnyű), és bizony odafigyeltek arra, hogy mit csinálsz. Később megtudtam, hogy ez az egyik legnehezebb szak.


A tanárok rugalmasságának, segítőkészségének és tudásának köszönhetően az alapoktól megtanultam minden olyan szükséges dolgot, amelyet egy szakmabelinek tudnia kell.


Az első tanév első félévében a problémamegoldást gyakoroltuk. Mindez elengedhetetlen kelléke a programozásnak, hiszen a tervezés során is gondolnunk kell az esetleges hibákra, továbbá az elkészült alkalmazás használata során is felmerülhet hiba. Ezzel párhuzamosan a programozói logikát próbáltuk kifejleszteni önmagunkban, amely sokkal könnyebbé tette a későbbi munkákat.


A két év alatt az iskolának köszönhetően a szoftverfejlesztésen belül több nyelvet és területet ismertem meg.


Így mostmár tudom, hogy pontosan melyikkel szeretnék foglalkozni. Tanultunk a hálózatokról, azok készítéséről, programoztunk Java, C#, SQL, MYSQL nyelveken, és a számomra kedvenc webprogramozás alapjait (HTML, CSS, Javascript, PHP) is megtanították.

Összességében véve, a SZÁMALK nagyon jó alapokat adott a diákoknak. De ahogyan általában minden tanulás során, úgy itt is nélkülözhetetlen az önszorgalom.


Lehet, hogy nehezen lendülsz bele akár a programozásba, akár a logikát nehezen tudod alkalmazni a kezdetekben, ha szorgalmas vagy és akarod csinálni, biztosan sikerülni fog. Hiszen a tanárok mindig segítenek ott, ahol tudnak. Arról nem is beszélve, hogy szakdolgozatom készítésekor, ha éjfélkor írtam a konzulensemnek egy kérdéssel kapcsolatban, azonnal válaszolt.


A különböző iskolai programok, osztálykirándulások sokkal családiasabbá tették az itt eltöltött két évet. Örömmel gondolok vissza erre az időszakra. Azoknak mindenképpen ajánlom ezt a képzést, akik esetleg mérnökinformatikusként szeretnének egyetemen továbbtanulni. Ugyanis nagyon jó alapokat szerezhetsz meg itt, aki kihívásokat szeretne magának az informatika világában vagy akit érdekel ez a terület.


Szinte zökkenőmentes, csúcsforgalomban is könnyen, gyorsan megközelíthető az iskola.


Ha vidékről jársz be: Kelenföldről az 1-es villamossal vagy a 4-es metróval a Bikás parknál kell leszállni, ahonnan maximum 6 perc gyalog az iskola épülete. A Keleti pályaudvartól 20 perc alatt lehet eljutni a 4-es metróval a Bikás parkig. Ha nagyon messziről érkeznél, van lehetőség kollégiumi ellátásra (Táncsics Mihály Tehetséggondozó Kollégiumban), amely gyalog 10 percnyi távolságra van.

Ha úgy érzed, itt az ideje belevágni, jöjjenek az informatikai szakirányon indított képzések. A nevükre kattintva részletesen olvashatsz az adott szakról:

Elektronikai technikusInformatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikusIpari informatikai technikusSzoftverfejlesztő és -tesztelő.

Megvan a kiszemelt szakma? Iratkozz be akár már most online, vagy keddenként személyesen az iskolában 10-14 óra között.