Iskolával kapcsolatos ügyeid intézésében fordulj bizalommal segítőkész képzési munkatársainkhoz!

+36 1 883-3655
info@szamalk-szalezi.hu

Kövess bennünket

Keress bennünket a közösségi médiában is!

1119 Budapest, Mérnök u. 39.
+36 1 883-3655
info@szamalk-szalezi.hu

Flag of the United Kingdom
Szakdolgozatok 2023 SZF

FőoldalBüszkeségeinkSzakdolgozatok 2023 SZF

Szakdolgozatok 2023 SZF

Az idei szoftverfejlesztő szakdolgozatok is remekül sikerültek!

Idén a szakdolgozatok témáját többnyire azok a cégek határozták meg, ahol diákjaink a duális képzés idején a gyakorlatukat töltötték. 

Minden alkalmazás RestFull webalkalmazás, amelyhez tartozik egy adatbázis, egy backend oldal és egy frontend oldal. Diákjaink a cégtől függően sokféle fejlesztői környezetet használtak. 

Íme  némi ízelítő a feladatokból: 

IsysOn Kft. – Cég telephelyének managementje

Készítők: Rohácsi Daniella, Berényi Péter Ferenc, Koncsik Benedek

A szakdolgozatunk témája egy céges fejlesztés általunk való kivitelezése. Szoftverünkkel egy adott élelmiszeripari cég egy telephelyét tudjuk irányítani, nyomon követni. Az szoftverrel tudnak az arra jogosultak tételek felvitelére, gyártási szerkezetek definiálására, anyagkészlet kezelésre, gyártósorok kezelésére, rendeléseket felvenni késztermékekre és heti ütemtervet létrehozni, valamint pontos gyártási adatokat felvinni.

Fejlesztői környezet és használt programnyelv: 

A frontend projektet Angular keretrendszerben hoztuk létre, ami egy TypeScript alapú keretrendszer, és Visual Studio Code-ban fejlesztettük. A backend egy C# alapú projekt, amihez a .NET keretrendszert használtuk, amit Visual Studio-ban fejlesztettünk. Az adatbázis egy relációs adatbázis (MSSQL), amit SQL Server Management Studio-val fejlesztettük.

Az XperiCAD KFT.- Digitális Rajztár

Készítők: Rohovszky Ákos és Dániel László Dániel 

A digitális rajztár segítségével egy adatbázisban lévő CAD rajzok közül kikereshetjük a legyártani kívánt alkatrész gyártási rajzát, megtekinthetjük a rajz pdf-ének előnézetét és ha elégedettek vagyunk vele, akkor exportálhatjuk a dokumentumot. A keresőmező a fájlok közül a fájl neve, adatai, és tartalma alapján is keres. A fájlokra a lementésüknél automatikusan rákerül egy előre beállított vízjel.

Az alkalmazás segítségével megelőzhetjük azt, hogy manuálisan, fizikai műszaki rajzok között, vagy egy több száz fájlt tartalmazó fájlrendszerben kelljen kikeresnünk egy műszaki rajzot, egy bizonyos tulajdonság alapján. Továbbá, mivel a digitális rajztár egy weboldal, és az összes dokumentum egy adatbázisban van, ezért ha be vagyunk jelentkezve akkor bárhonnan el tudjuk érni az összes rajzot. A digitális rajtár használatával elég csak egy adott dokumentum nevére, tulajdonságára (mint létrehozási dátum) vagy rajz számára keresnünk és egyből megtalálhatjuk azt, amelyikre szükségünk van. Továbbá a program részeként folyamatosan fut egy szolgáltatás, ami automatikusan hozzáad bármilyen dokumentumot a rajtárhoz amit belerakunk a kijelölt mappák egyikébe. Az alkalmazás egy német  cég szerverére lesz telepítve, Németországban. Itt dolgoznak majd a mérnökök, és itt keletkeznek majd a jóváhagyott műhelyrajzok.

Az alkalmazás egy “Teamcenter” nevű cég szerverére lesz telepítve, Németországban. Itt dolgoznak majd a mérnökök, és itt keletkeznek majd a jóváhagyott műhelyrajzok.

Fejlesztői környezet: 

A fejlesztés VisualStudio 2022-ben történt C# nyelven, illetve ASP.NET Core 6.0 keretrendszerrel.

TestIT

Paál Ádám, Pantl Alex Balázs, Piller András Gábor

Az alkalmazás létrejöttének az oka igen egyszerű. Amikor kikerültünk a TestIThez, akkor felmerült egy igény egy olyan alkalmazásra, ami megkönnyíti a HR-es munkatársak, illetve a Sales-es munkatársak életét. A lényege az, hogy könnyedén tudjanak keresni a cégnél alkalmazott munkavállalókra, illetve azok projektjeire, hogy azonnal tudjanak reagálni egy megkeresésre. Mi egyből rajtakaptunk az alkalmon és mivel ez a feladat megfelelt a záróvizsgánk feltételeinek, úgy döntöttünk, hogy nekiveselkedünk. Az alkalmazásunk egy eddig le nem fedett problémára ad megoldást, ami egy gyorsabb megoldás erre a problémára, mint bármi más a piacon.

Fejlesztői környezet és használt programnyelv:

A programot Visual Studio Code -ban fejlesztettük,  DJango keretrendszerben készült Python nyelven. MySQL adatbázist használtunk.

MyTicket alkalmazás

Készítők: Dervalics Attila, Ódor Norbert

Az oldal célja egy olyan webalkalmazást biztosítani mindegyik felhasználójának, amivel képes saját eseményt hirdetni és vele együtt, jegyeket eladni hozzá és plusz bevételt szerezni és jegyeket vásárolni a meghirdetett eseményekre. Rendezvényeket meglehet hirdetni különböző helyszíneken és különböző kategóriákkal is, maga a rendezvényhez csak egy belépési jogot tartalmazó jegyet lehet vásárolni, helyjegyet nem árusít a weboldal. Rendezvényeket felhasználó is tud felvinni, ahol adatokat és leírást tud megadni a rendezvényről, amiket admin felületen lehet jóváhagyni. Jegyeket különböző ár fekvésben, különböző időpontokban és megadott mennyiségben, megadott pénznemben szervezőtől függően tudják árusítani. A különböző ár fekvések az árusítás kezdetétől lépcsőzetesen drágulhatnak, különböző fokozatú jegyek minél előbb kerülnek megvásárlásra, annál olcsóbbak lehetnek.

Fejlesztői környezet és használt programnyelv:

A programot Visual Studio Code -ban fejlesztettük, Laravel 9.19 keretrendszert használva, amivel MySQL adatbázishoz csatlakozunk, illetve a  frontend megvalósításához  React 18.2.0 használunk.

NEO Rendszerház  – számítógépes webáruház

Készítők: György Krisztián Paulusz Kristóf Csanád Szedlár Krisztina Mercédesz

Szakdolgozatunk témája egy számítógép, számítógép-alkatrész, illetve irodai kiegészítőket árusító webáruházra esett. A SZÁMALK-Szalézi Technikum és Szakgimnázium duális képzésén belül szerencsénk volt a Neo Rendszerház Kft.-nél gyakorlatot teljesíteni. A cég eredeti tervei szerint az ő számukra készült volna el a webáruház. A feladat kihívásai közé tartozott volna, hogy az árusítandó termékek és azok adatait a https://www.chs.hu weboldalról kértük volna le XML formátumban és jelenítettük volna meg a mi oldalunkon. A feladat tervezése alatt folyamatos kapcsolatban álltunk a megrendelővel, akivel együtt működve raktuk le webalkalmazásunk alapjait. A cég kérése volt, hogy a webáruházi felület mellé egy könnyen átlátható admin felületet hozzunk létre a rendelések kezelésére a rendelésekhez tartozó adatokkal, ehhez külön felületet kért tőlünk, illetve kérése volt egy rendszeradmin szerepkör létrehozása, aki új admin felhasználókat regisztrálhat be.

Fejlesztői környezet és használt programnyelv: 

A programot Visual Studio Code -ban fejlesztettük, Laravel 9.19 keretrendszert használva, amivel MySQL adatbázishoz csatlakozunk, illetve a  frontend megvalósításához  JQuery-t  használunk.