Iskolával kapcsolatos ügyeid intézésében fordulj bizalommal segítőkész képzési munkatársainkhoz!

+36 1 883-3655
info@szamalk-szalezi.hu

Kövess bennünket

Keress bennünket a közösségi médiában is!

1119 Budapest, Mérnök u. 39.
+36 1 883-3655
info@szamalk-szalezi.hu

Flag of the United Kingdom
Sikeres Múzeumok Éjszakája a Tomory Lajos Múzeumban

FőoldalIskolánk életeHírekSikeres Múzeumok Éjszakája a Tomory Lajos Múzeumban

Sikeres Múzeumok Éjszakája a Tomory Lajos Múzeumban

2019. június 22-én szombaton az egész ország a múzeumokra figyelt.  A Tomory Lajos Múzeum most először tarthatta Múzeumok Éjszakája programját a Herrich-Kiss villa épületében és kertjében, ahol délután 2 órától egészen éjfélig szabadon, karszalag nélkül játszhatott, énekelhetett, ismerkedhetett a közönség a múzeummal, a kiállításokkal, egymással. Az esti zivatar ellenére sokan voltak kíváncsiak a programra, a megújult épületre.

A múzeum kapui 14 órakor nyíltak meg, s a látogatók ettől kezdve szabadon járhattak a kertben és a múzeum megújult épületrészében. 20 óráig családi programokon vehettek részt kicsik és nagyok: a Látványraktár és a villa terasza izgalmas játékok helyszínévé vált. A látogatók Kondor Béla művészetéből inspirálódva repülőmakettet terveztek és építettek, de készíthettek hűtőmágnest régi szórólapok képeiből vagy dekorgumiból. A légiforgalmi vitrinek előtt kiválogathatták, hogy milyen tárgyakat vihetünk fel kézipoggyászban a repülőre, és milyeneket nem. Légiutaskísérővé és pilótává válhattak MALÉV-os öltözetek és kiegészítők (pl. a repülőgépen a felszolgáláshoz használt vizespoharak, keverőpálcák) segítségével. A legkisebbek a plüssmacik gondolataiba is beleláthattak: apró gondolatfoszlányok segítségével keresték meg, hogy a kiállított macik közül melyiknek mi járhat a fejében. A teraszon Eötvös Loránd halálának 100. évfordulója kapcsán a kísérletezés került főszerepbe. A fizikus kutatásaiból kiindulva a felületi feszültség és a kapillaritás témakörében végezhettek egyszerű kísérleteket az érdeklődők otthon is megtalálható anyagok és eszközök felhasználásával.

18 órától – kóruspiknik keretében – öt kerületi kötődésű kórus adott egy-egy remek hangulatú minikoncertet a kertben felállított 200 négyzetméteres sátorban, mely teljesen megtelt a kíváncsi hallgatósággal. Miután Heilauf Zsuzsanna, a Tomory Lajos Múzeum vezetője, s egyben az est házigazdája köszöntötte a kórusokat és a kedves közönséget, a Kispesti Gyöngyvirág Vegyeskar lépett színpadra Borhy Csilla vezetésével, akik komolyzenei műsorukkal kezdték meg a pikniket. Őket követte a Vörösmarty Családi Kórus, akik műsorában már könnyűzenei dallamok is felcsendültek. A kórus vezetője Dévényi Cecília, aki nemcsak vezényelte a kórust, de több műsorszámban szólót is énekelt. Harmadik fellépőként a Sonore Kamarakórus következett, akik vidám hangulatú klasszikus kórusművekkel szórakoztatták a közönséget. A kórust Mohai Tibor György és Szabó Marcell vezényelte. Következő előadóként a XVIII. kerületi Németszármazású Polgárok Egyesületének „Liederschatz”, azaz „Dalkincs” hagyományőrző kórusa lépett a színpadra, akik nemcsak az általuk előadott magyarországi német népdalokkal és német szerzők dalaival, de csodálatos német viseletükkel is elkápráztatták a közönséget. A kórus vezetője, Nagyné Dr. Szabó Zsuzsanna a műsor során érdekes kiegészítő információkkal hozta közelebb a közönséghez a német hagyományokat. A program végéhez közeledve a Kispesti Gyöngyvirág Vegyeskar műsorának második része hangzott el, mely az elsővel ellentétben a könnyűzenére koncentrált: a kórus népszerű feldolgozásokkal csalt mosolyt a közönség arcára. Zárásként pedig mi más kerülhetne egy kötetlen kóruspiknik végére, mint a közös éneklés: a Pest-Budai Dalárda három vidám tagja Kéthelyi Mátyás vezetésével bor- és sördalokkal szórakoztatta a közönséget. A dalolni vágyók előre kinyomtatott szövegek segítségével csatlakozhattak a dalárdához, így lezárásként igazi közösségi nótázásba fordult az este.

21 órától a Folk on 45 akusztikus duó lépett a színpadra. Ekkor érte el a kerületet az egész országon végigsöprő vihar. A zenekar és a közönség bátrabb tagjai a sátorba húzódtak, és az itt maradtak remek koncertélményben részesülhettek: a magyar népdalok és az igényes mainstream popzene érdekes és izgalmas keveréke hangzott fel.

Sajnos az eső rendületlenül szakadt, így a 22 órától meghirdetett „Titkos jelek a villakerti erdőben” keresgélős játék elmaradt. Szerencse, hogy a koraesti félhomályban a legkisebbek UV lámpák segítségével megcsodálhatták a Tomory Lajos Múzeum táborozóinak alkotását, a varázserdőt, ahol a világító pókok, szellemek, és varázslények között megkereshették a múzeum logójának elrejtett részleteit.

Az egész napos rendezvényen a játékok és zenei élmények mellett tárlatvezetéseken ismerkedhettek meg a látogatók a Látványraktár és az Ekevasba fogott madárszárny – Kondor Béla  a repülés vonzásában kiállításokkal. Az egész napos nyüzsgés az esti vihar ellenére több mint 200 látogatót vonzott, sokan több órát töltöttek itt. A zene és a játék élettel töltötte meg a Herrich-Kiss villát és kertjét, igazi közösségi térré varázsolva azt.

Nem könnyű a budapesti Múzeumok Éjszakája kínálatban kitűnni, így a múzeum munkatársai különösen büszkék arra, hogy 13.50-től folyamatosan nagy volt az érdeklődés. Az utolsó látogató pár, akik csak egy kis tárlatvezetést kértek, az eső ellenére fél 12 körül érkezett a múzeumba. Sokan mesélték, hogy a környéken laknak, és ma végre eljöttek megnézni, mi is történik ebben a szép épületben.

Köszönjük a program szervezésében és megvalósításában nyújtott segítséget: Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc – Pestszentimre Önkormányzatának, Galgóczy Zoltán alpolgármesternek, Fujtás Krisztinának, a műszaki irodának, a Városgazda XVIII. Kerület Nonprofit Zrt-nek, Sonnewend Orsolyának, a GESZ munkatársainak; fellépőinknek: a Kispesti Gyöngyvirág Vegyeskarnak, a Vörösmarty Családi Kórusnak, a Sonore Kamarakórusnak, a Liederschatz Kórusnak, a Pest-Budai Dalárdának, és a Folk on 45 duónak és a Számalk-Szalézi Szakgimnázium szakmai gyakorlatos diákjainak.