Iskolával kapcsolatos ügyeid intézésében fordulj bizalommal segítőkész képzési munkatársainkhoz!

+36 1 883-3655
info@szamalk-szalezi.hu

Kövess bennünket

Keress bennünket a közösségi médiában is!

1119 Budapest, Mérnök u. 39.
+36 1 883-3655
info@szamalk-szalezi.hu

Flag of the United Kingdom
Kreatív technikum

FőoldalKreatív technikum

KREATIVITÁS-FEJLESZTŐ PROJEKT INDULT A SZÁMALK-SZALÉZI TECHNIKUM ÉS SZAKGIMNÁZIUMBAN

A SZÁMALK-Szalézi Technikum és Szakgimnázium, valamint a Szalézi Intézmény Fenntartó az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Szakképzésért Felelős Helyettes Államtitkársága felkérésére, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) szakmai támogatásával kreativitás-fejlesztési folyamatba kezdett.

Projekt leírása

Olyan kreatív pedagógiai szemléletet szeretnénk érvényesíteni, amely során minden érintett résztvevő (legyen az fenntartó, tanuló, oktató, intézményvezető, szülő, iskolán kívüli szakmai vagy egyéb partner) megtapasztalhatja a kreatív légkör, a kreatív folyamatok kedvező hatását tanulási és munkaképességük fejlődésére.

A kreativitás mára az egyik olyan fontos képességgé vált, amely elősegíti a tanulás, a munkavégzés eredményességét. Ezért annak fejlesztése a képzés, az oktatás egészét érintő pedagógiai feladatként jelenik meg. Úgy véljük, hogy az ebben való fejlődés javítja oktatásunk minőségét, iskolánk eredményeit és tanulóink sikerességét.

Célcsoport

Fenntartó, tanuló, oktató, intézményvezető, szülő, iskolán kívüli szakmai vagy egyéb partner.

Projekt célja

Célunk, hogy az oktatás és képzés, valamint az intézményi működés számos területén a diákok – és oktatók – kreativitásának kibontakozását elősegítő változásokat vezessünk be.

Feladatok / Mérföldkövek

A projekt első szakaszában egy, a MOME által fejlesztetett összetett szempontsor segítségével feltérképezzük, hogy a kreativitás fejlesztésében hol vannak az erősségeink és hol találkozunk kihívásokkal.

Erre a helyzetelemzésre támaszkodva egy középtávú cselekvési tervet dolgozunk ki a szükséges fejlesztések elvégzésére, hogy ezáltal még inkább megfeleljünk a kreatív technikummal szemben támasztott követelményeknek.

Eredmények

A projekt egy kísérleti kezdeményezés, iskolánk az első azok között az intézmények között, amelyek az ITM meghívására, a MOME szakembereivel közösen kipróbálhatják ezt a fejlesztő módszert és eszközeit, és ezzel hozzá is járulhatunk annak további fejlesztéséhez, majd tapasztalatainkkal más iskolák ezirányú fejlődésének támogatásához.

A projekt sikeres megvalósulását iskolánk fenntartója (Szalézi Intézmény Fenntartó) is kiemelten fontosnak tartja, így a SZIF honlapján is folyamatosan elérhetőek a projektről szóló aktuális események:

Információk a Kreatív technikum projektről

Az a:r:c-projekt vendégszereplése a horvát fővárosban

Már két éve tart az együttműködésünk a Zágrábi Liszt Intézettel, amely során több sikeres közös esemény is megvalósult.

a:r:c a Család-barát műsorban

Faltis Roberta tanárnő és Szabó Maja divattervező szakmairányos tanuló képviselték iskolánkat a DunaTV Család-barát műsorában

Divat-performansz az Európa Kulturális Fővárosa rendezvény keretében

Iskolánk TARTU2024 rendezvénysorozat keretében meghívottként, május 8-án Észtországban, Tartuban a Tartu Annelinna Gimnáziumban összművészeti a:r:c -Adaptation : Rebirth : Change szemléletváltó, a fenntartható divatot a fókuszba terelő divatperformance-produkciójával jelent meg.

Francia diákok iskolánkban

Iskolánk egy izgalmas és inspiráló hetet töltött francia diákok és tanárok társaságában. A látogatásuk alkalmával lehetőségük nyílt betekinteni művészeti képzéseinkbe, és részt venni óráinkon, amelyek során grafikusok, divattervezők és dekoratőr diákjaink munkájába tekinthettek be.

2023/2024. tanév 2. nemzetközi tanulói mobilitás turnus

A tanév második nemzetközi, rövid ciklusú tanulói mobilitására 2024. március 18. és április 7. között kerül sor.

Miről is szól pontosan a Kreatív technikum projekt?

Az Európai Szakképzésfejlesztési Központ is hírt adott a projektről….

Kreatív beszélgetés a szakmai munkánk jövőjéről

Iskolánk tanárai kreatív megbeszélést tartottak…

Oktatási szakasszisztens képzés: „kis színesek”

Hogyan is zajlik a gyakorlatias oktatás az oktatási szakasszisztens szakmairányon.

Kreatív Technikumi intézményi önértékelés

Lezárultak a Kreatív Technikumi intézményi önértékelések, melyek tapasztalatairól online megbeszélésen beszélgettek a projekt vezetői, szakértői és a 11 kreatív technikum résztvevői, köztük iskolánk képviselői is.